Terug naar site

Hoe vrij voel jij je?

Loop je rond met het gevoel dat je vast zit? Dat je jezelf op de één of andere manier wilt uiten, maar dat dat niet lukt? Is er een innerlijke stem die roept dat je naar buiten wilt breken? Dat je jezelf wilt kunnen zijn zonder schaamte? 

Als je je herkent in de zinnen hierboven, dan voel je je misschien best wel rot. Het is zo frustrerend om iets te willen wat niet lukt omdat je het niet durft. Het liefst zet je een knop om; een soort reset van je systeem.

Je bent gevormd door je verleden. Je opvoeding en ervaringen met andere mensen hebben bijgedragen aan hoe jij functioneert en denkt. Negatieve ervaringen kunnen eraan bijgedragen hebben dat je de neiging hebt om je te verstoppen. Dat je je beter voor wilt doen dan je bent, of juist op de achtergrond blijft omdat je niet wilt opvallen. Wat kun je je op zulke momenten alleen voelen! Brene Brown zegt: “Schaamte is een (letterlijk) warm gevoel dat ons overspoelt. Het zorgt ervoor dat we ons klein en gebrekkig voelen, en nooit goed genoeg.” 

Wist je dat er geen goede reden is om je voor jezelf te schamen? Misschien heb je wel zin om me tegen te spreken, want.... “ik zie er niet mooi uit,” “ik heb niks van betekenis in te brengen in een gesprek,” of “mensen vinden me raar.”  Ik noem zomaar wat overtuigingen die ervoor kunnen zorgen dat je jezelf verstopt. Herkenbaar? Maar ik herhaal: er is geen goede reden om je voor jezelf te schamen. Want jij mag er zijn zoals je bent. God verlangt ernaar om een relatie te hebben met jou. Zoals jij bent. Hij accepteert jou, en een grotere liefde of acceptatie kun je niet krijgen.

 

Hoewel het niet leuk is om bij jezelf te merken dat je je niet vrij voelt; is het wel een goede ontdekking. Want nu kun je ermee aan de slag. Het gefrustreerde gevoel, is een teken van je lichaam en je geest dat je behoefte hebt aan authenticiteit. Jij wilt jezelf kunnen zijn! Jij wilt jezelf kunnen laten zien! Maar hoe?

Brene Brown noemt een tegengif tegen schaamte: “Schaamte kan niet overleven als erover gesproken wordt, en als het tegemoet getreden wordt met empathie.” De boodschap is dus: Geef gehoor aan je behoefte aan authenticiteit, en breng je schaamte aan het licht bij iemand die je vertrouwt. Iemand die jou accepteert en begrijpt. Dit kan God zijn, maar ook een vriend of vriendin.

Dit is de eerste stap richting het afrekenen met jouw schaamte en het laten zien van wie jij bent. Je geeft daarmee ruimte aan jezelf, en aan de persoon die je mag zijn. Schaam je je nog teveel om jezelf open te stellen voor een bekende? Voel je vrij om je verhaal met mij te delen en meld je aan voor een persoonlijk traject. Ik sta graag voor je klaar!

Warme groet,

Esther

 

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OKAbonnementen aangedreven door Strikingly